Grille i wędzarnie

Każdy marzy o przydomowej wędzarni lub grillu. Wspólne grillowanie z rodziną to już niemal tradycyjna forma spędzania wolnego czasu. Aktywny wypoczynek na powietrzu wzmaga apetyt. Dlatego też grill ogrodowy i wędzarnia ogrodowa, to elementy które coraz częściej widać w przydomowych ogrodach i na terenie działek rekreacyjnych.Entuzjaści potraw z rusztu stawiają zdecydowanie na grill murowany, a wędzarnia przydomowa staje się jego nierozłącznym elementem.

Wówczas konstrukcja samego grilla jest nieco zmieniona. Komorę wędzarniczą umiejscawia się z tyłu albo obok paleniska z rusztem. Budowa wędzarni i budowa grilla, nie są skomplikowane. W internecie można znaleźć mnóstwo szkiców technicznych, zarówno amatorskich jak i profesjonalnych. Przykładem może być dobrze wszystkim znana publikacja: Grill murowany z bloczków YTONG.

Wędzarnia domowa to doskonały pomysł. Wędliny i ryby uwędzone samodzielnie smakują zupełnie inaczej niż produkty nabywane w sklepach mięsnych. Przede wszystkim mięso pozbawione jest konserwantów i sztucznych barwników.Grille przenośne: gazowe, elektryczne, węglowe i opalane drewnem dobiera się w zależności od sposobu użytkowania. Jeśli grill ma podróżować w bagażniku, w ciekawy plener lub przenoszony w zależności od lokalizacji i okazji, lepiej żeby był mały i lekki.

Grille żeliwne i duże, profesjonalne konstrukcje przenośne z pokrywkami pułkami i podłączanymi butlami, sprawdzą się najlepiej jako sprzęt stacjonarny. Można je przechowywać w domku gospodarczym lub piwnicy.