Przepis na sernik

Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów. Podawany z dodatkami lub bez, na ciepło lub na zimno – doskonale sprawdza się na każdą okazję. To smaczne ciasto jest znane od prawie trzech tysięcy lat. Do Polski trafił prawdopodobnie za sprawą Jana III Sobieskiego, powracającego spod Wiednia, po zwycięskiej bitwie z Turkami.

Pierwsze wzmianki na temat sernika można znaleźć w najstarszej książce kucharskiej napisanej przez Greka o imieniu Aegimus. Cały przepis został przedstawiony w dziele Rzymianina Katona Starszego. Wtedy ciasto było słodzone miodem, ponieważ cukier nie był znany, a także miał nieco inną formę niż obecne ciasta.

Z kolei 1872 roku, w Nowym Jorku, przypadkowo został odkryty, produkowany po dzień dzisiejszy serek Philadelfia. Dzięki niemu tradycyjny przepis na sernik został zmodyfikowany. Sernik z serkiem Philadelphia jest lżejszy, bardziej kremowy i delikatniejszy niż serniki z białego sera. Bardzo często przy pieczeniu stosowana jest kąpiel wodna, dzięki której można zachować wysoką wilgotność w piekarniku, a ciasto równomiernie urośnie i nie popęka na wierzchu.

Tradycyjny polski sernik wywodzi się z krajów niemieckojęzycznych, dlatego też bardzo często nazywa się „sernikiem wiedeńskim”. Przepis zawiera dużą ilość sera białego i bakalii.

Z kolei w krajach prawosławnych popularna jest odmiana sernika na zimno, zwana często paschą.

Przepis na sernik pieczony

Składniki na spód ciasta: 200 dag mąki, 10 dag margaryny, 1 jajko, 10 dag cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki należy dobrze zagnieść na jednolita masę. Ciasto powinno się wyłożyć na natłuszczoną blachę. Następnie przez 10 minut należy je piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Masa serowa: 1 kg sera białego półtłustego, 4 jajka, 28 dag cukru, 18 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 litra mleka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ser należy zmielić dwukrotnie. Następnie żółtka utrzeć z cukrem, w dalszej kolejności dodawać ser, ciągle ucierając. Do tak uzyskanej masy powoli dodajemy mleko, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia nie zapominając o ciągłym miksowaniu. Następnie dodajemy stopioną i ostudzoną margarynę. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód. Całość należy piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Przepis na sernik na zimno z twarogu

Jest to także sernik z biszkoptami, które trzeba wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm.

Potrzebne składniki: 1 kg białego sera półtłustego, 100 g biszkoptów, 80 g rodzynek, 4 łyżki żelatyny, 1 szklanka mleka, 1 sztuka wanilii, 1 opakowanie galaretki, owoce, 3/4 szklanki cukru pudru.

Ser należy zmielić dwukrotnie. Dodać namoczone rodzynki, cukier oraz pestki z rozciętej na pół laski wanilii. Wszystko razem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku. Tak wymieszany ser należy wykładamy na biszkopty i całość wstawić na 1,5 godziny do lodówki.

Następnie galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, a następnie studzimy. Owoce, pokrojone w plastry lub kawałki, układamy na serze. Całość należy zalać galaretką. Tak przygotowany sernik z galaretką wstawić na kolejne 1,5 godziny do lodówki.

Przepisów na sernik jest wiele. Na spodzie kruchym, półkruchym, na cieście francuskim, drożdżowym, z rodzynkami, z herbatnikami, owocami, z polewą czekoladową lub bez – możliwości jest wiele, wystarczy odrobina wyobraźni!

Incoming search terms:

  • sernik na zimno z twarogu
Bez kategorii

Comments are closed.